Cara Menghentikan MacOS Anda Dari Membuka Semula Aplikasi Selepas Reboot atau Crash

How Stop Your Macos From Reopening Apps After Reboot

Secara lalai, pada permulaan Mac membuka aplikasi yang dibuka semasa ia dimatikan atau dimulakan semula. Fungsi ini direka untuk membantu pengguna dengan mudah mengakses dan memulihkan atau meneruskan apa sahaja yang mereka lakukan dengan memuat semula aplikasi yang dimuat dengan cepat sebelum sistem dihidupkan semula atau dihancurkan. Walau bagaimanapun, kerana ini boleh mengganggu beberapa pengguna berikut cara menonaktifkannya.

Kaedah 1: Lumpuhkan Buka semula tetingkap semasa log masuk semula

Sekiranya anda ingin melakukan permulaan yang bersih, maka cara terbaik adalah dengan tidak mencentang kotak yang muncul semasa anda memilih Reboot atau Shutdown.



  1. Pilih Mulakan Semula atau Matikan dari Menu Apple. Tidak kira yang mana.
  2. Nyahtandai kotak berhampiran ' Buka semula tingkap semasa log masuk semula ”.



Kaedah 2 : Tukar Tetapan dari Keutamaan Sistem

Anda juga boleh menerapkan perubahan secara global dari Keutamaan Sistem.



  1. Klik epal ikon dari kiri atas.
  2. Pilih Keutamaan Sistem .
  3. Klik dan Buka umum
  4. Dari Umum, Nyahtanda “ Tutup tetingkap semasa keluar dari aplikasi '

Kaedah 3: Lumpuhkan Item Permulaan / Log Masuk

Sebilangan item di Mac anda diatur untuk dimulakan secara automatik, tanpa mengira statusnya pada saat crash atau reboot. Ini adalah untuk aplikasi dan program tersebut, yang telah dikonfigurasikan biasanya oleh vendor perisian seperti perisian antivirus anda yang dirancang untuk selalu berjalan di sistem anda. Sekiranya anda ingin melumpuhkan item ini, inilah cara anda boleh melakukannya.

  1. Buka Keutamaan Sistem
  2. Pilih ' Pengguna dan Kumpulan Panel; di lajur kiri, di bawah ' Pengguna Semasa ', Klik pada nama Pengguna anda.
  3. Klik pada ' Item Log Masuk Tab.
  4. Padamkan setiap entri yang dapat melancarkan aplikasi dengan memilih item dan kemudian mengklik 'tanda tolak' (-) di bawah senarai.



1 minit dibaca